Akoestisch telemetrienetwerk

De zee-engel of engelhaai (Squatina squatina)

Akoestisch telemetrienetwerk

ANGELSHARK TELEMETRY: Een onderzoeksproject van ElasmoCan die het gedrag van de engelhaaien bestudeert in de Canarische Eilanden door middel van een akoestisch telemetrienetwerk.

 

Er werd een marine akoestisch telemetrienetwerk gerealiseerd in de Canarische Eilanden in het kader van het project “Monitoringsnetwerk voor de engelhaai Squatina squatina in het SBZ Costa de Sardina del Norte: creëren van kennis voor zijn behoud”. Dit wetenschappelijk initiatief kreeg financiële steun van Loro Parque Fundación en de Stichting Biodiversiteit van het Ministerie voor de Ecologische Transitie en de Demografische uitdaging.

 

Infografie van het onderzoeksproject “Monitoringsnetwerk voor de zee-engel Squatina Squatina in de SBZ Costa de Sardina del Norte: creëren van kennis voor zijn behoud”, bedacht en ontwikkeld door ElasmoCan met de financiële steun van de Stichting Biodiversiteit van het Ministerie voor de Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging en Loro Parque Fundación. Fotokrediet: Filip Osaer – ElasmoCan.

Het netwerk bestaat uit een reeks akoestische microfoons (hydrofoons) die de uitgestuurde geluidssignalen van kleine transmitters registreren die worden meegenomen door de haaien. Door deze gegevens te analyseren komen we te weten waar en wanneer de individuen in het studiegebied aanwezig waren, en kunnen aldus beter hun bewegings –en veblijfspatronen en habitatgebruik kennen.

Kom meer te weten over de methode in deze infografie.

Populatiemonitoring

 

De functie begrijpen van een gebied in de levenscyclus van een soort en welk instandhoudingsdoel het kan volbrengen, houdt onder andere de continue en langdurige opvolging in van hun populatie. In deze context kan het netwerk ook kennis aanbrengen over het gedrag met een benadering die tot op heden niet werd bereikt met engelhaaien.

Kom meer te weten over de methodes en vooruitgang van het project in deze video:

 

Lees meer over onze onderzoekslijnen die bijdragen aan het begrijpen en de overleving van de haaien en roggen in de Canarische eilanden.


Met de steun van:

Stichting Biodiversiteit van het Ministerie voor de Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging

 

Met dank aan:

Ministerie voor de Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging (MITERD), Spaans comité van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (CeUICN) en Directoraat-generaal voor natuurbescherming van de Canarische Eilanden