Voortplanting

De zee-engel of engelhaai (Squatina squatina)

Seksuele ontwikkeling en Maturiteitsschaal

De seksuele ontwikkeling van de engelhaaien Squatina squatina voor de populaties in de Canarische eilanden doorloopt drie identificeerbare hoofdfases:

Seksuele maturiteitsschaal voor de engelhaai of zee-engel (Squatina squatina) in de Canarische eilanden

 

  1. JEUGDIG: na de geboorte is er groei zonder ontwikkeling van het voortplantingssysteem.

  2. SUBVOLWASSEN: groei met ontwikkeling van de voortplantingsorganen tot volwassenheid.

  3. VOLWASSEN: groei met verschillende fases van voortplanting, genoemd de voortplantingscyclus

 


Uniek gedrag in de wereld

Voortplanting van de zee-engel of engelhaai (Squatina squaitna) - ElasmoCan In tegenstelling met wat bekend is van andere engelhaaisoorten kunnen de populaties van de Canarische eilanden zich niet voortplanten gedurende het ganse jaar. De mannelijke voortplantingsorganen laten enkel toe om gedurende een bepaalde periode van het jaar de vrouwtjes te bevruchten. Deze bevinding is van groot belang voor een efficiënt beheer van de soort, aangezien het de bepaling van een delicaat proces in de voortplanting mogelijk maakt wanneer de mannetjes reproductief actief zijn.

Een studie van Parsons & Grier 1992 suggereert dat haaien –en roggensoorten die in zones leven met weining verandering in de omgevingsfactoren meestal gedurende het ganse jaar reproductief actief zijn. De seizoensgebondenheid van de mannelijke vruchtbaarheid in de Canarische eilanden is zeer opmerkelijk in deze zin, gezien deze in wateren leven met minder temperatuursschommelingen in vergelijking met de andere soorten.

Lees meer algemene informatie over voortplantingsonderzoek en de maturiteitsschaal in de sectie Onderzoekslijnen.

 

Publicaties met collegiale toetsingSexual development and maturity scale for the angelshark Squatina squatina, with comments on the adequacy of general maturity scales

De volledige studie is beschikbaar in Inter-Research Science Center via DOI 10.3354/sedao00012Sexual development and maturity scale for the angelshark Squatina squatina (Elasmobranchii: Squatinidae), with comments on the adequacy of general maturity scales”.