Hamerhaaien (Shyrna spp.) in de Canarische Eilanden

Kwetsbare soorten

De hamerhaaien in de Canarische Eilanden

De informatie over de hamerhaaien in de Canarische Eilanden is momenteel beperkt tot 2 soorten(1) van de 9 die totnogtoe bekend zijn(2):

  • Geschulpte hamerhaai (Sphyrna lewini)
  • Gladde hamerhaai (Sphyrna zygaena)
De gladde hamerhaai (Sphyrna zygaena); foto Filip Osaer

De gladde hamerhaai (Sphyrna zygaena)

 

Kwetsbare soorten

Alle soorten hamerhaaien zijn kwetsbaar voor bijvangst in verschillende visserijtechnieken en zeer gewaardeerd voor hun vinnen. De combinatie van deze factoren heeft een sterke visserijdruk veroorzaakt op deze soorten met als gevolg een aanzienlijke daling in hun populatieaantallen wereldwijd. Daar de dalingsniveaus zo verontrustend waren, werden 3 van de 8 soorten opgenomen in de Apendix II van CITES als voorzorgsmaatregel in de bescherming van deze haaien.

 

Pioniersonderzoek

ElasmoCan start het eerste onderzoeksproject om wetenschappelijke basiskennis te vergaren van de hamerhaaien in de Canarische Eilanden. Deze studie van de dynamische populatiedynamiek stelt ons in de toekomst in staat om bij te dragen aan een efficiënter behoud van deze bijzondere soorten.

 

HAMMERHEAD SHARK RESEARCH

HAMMERHEAD SHARK RESEARCH: Een onderzoeksproject van de hamerhaaien (Sphyrna spp.) in de Canarische Eilanden die gebruik maakt van het merken van de visssen.

(1)Moro L, Martín J, Garrido M, Izquierdo I (2003) Lista de especies marinas de Canarias (algas, hongos, plantas y animales). Consejería de Política Territorial y Medio Ambiente del Gobierno de Canarias.

(2)Weigmann S (2016) Annotated checklist of the living sharks, batoids and chimaeras (Chondrichthyes) of the world, with a focus on biogeographical diversity. J Fish Biol 88, 837-1037. doi: 10.1111/jfb.12874