De Engelhaai

Squatina squatina

De zee-engel of engelhaai (Squatina squatina)

Mannelijk individu van de zee-engel, engelhaai of speelman (Squatina squatina) uit de Canarische eilanden - ElasmoCan.

In deze sectie willen we enkele aspecten verduidelijken van de engelhaai Squatina squatina, en in het bijzonder van zijn distributie in de Canarische eilanden. Deze haaiensoort is ook bekend als zee-engel, speelman, paddehaai, pakhaai of schoorhaai.

De zee-engel is de meest waargenomen en emblematische haaiensoort door recreatieve duikers in de Canarische eilanden. De doctoraatsthesissen van de leden van ElasmoCan, Osaer 2009 en Narváez 2012, zijn de eerste studies van deze soort in de eilandengroep. Deze onderzoeken beschrijven diverse biologische en ecologische aspecten zoals burgerwetenschap (waarnemingen door sportduikers), voortplanting, foto-identificatie, en habitatgebruik & populatiestructuur. Wij blijven verder wetenschappelijke kennis genereren die een referentie is voor het begrip en behoud van de zee-engel  in zijn volledig verspreidingsgebied.

Visbestand in de Canarische eilanden

De zee-engel werd beschouwd als een visbestand door de Canarische Overheid en de Cabildo van Gran Canaria in de Canarische eilanden voor 2009. Vanaf dit jaar werd een verbod van kracht om de soort aan boord te houden en te landen.

Lees meer over de visserij beschermende regelgeving van deze soort engelhaai in de Canarische eilanden.

Distributie in de Canarische eilanden

De zee-engel of engelhaai werd gerapporteerd in alle eilanden van de Canarische Archipel. Zoals benadrukt in de studie van Narváez (2012), werd de soort gevonden in de visvangsten van de volgende eilanden: El Hierro, La Palma, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura y Lanzarote(1). Gedurende het laatste decennium werd de soort gerapporteerd, in alle eilanden en eilandjes, in diverse lokale gidsen voor duikers en mariene soorten, en gespot dmv foto’s en video’s in gespecialiseerde forums en sociale media.

Voortplanting

Voortplanting en sexuele ontwikkeling van de zee-engel of engelhaai (Squatina squatina) voor de distributie in de Canarische eilanden.

Foto-identificatie

ANGELSHARK-ID: foto-identificatie van engelhaaien

Genetische populatiedynamiek

Genetische exploratie van de zee-engel of engelhaai (Squatina squatina) voor het bepalen van de populatiedynamiek en de genetisch diversiteit van de verschillende populaties.

Predatoren

Maak kennis met de verschillende predatoren van de zee-engels of engelhaaien (Squatina squatina) in de Canarische eilanden - ElasmoCan

Staat van instandhouding

De staat van instandhouding voor de zee-engel of engelhaai (Squatina squatina), met specifieke informatie over zijn distributie in de Canarische eilanden

Zijn de engelhaaien slapend?

Zee-engels of engelhaaien (Squatina squatina) in de Canarische eilanden, die slapend lijken, kunnen hun prooi met een verrassingsaanval vangen.

Burgerwetenschap: Recreatief duiken

Burgerwetenschap met medewerking van duikcentra die gegevens registreren van waarnemingen van haaien en roggen in de Canarische eilanden

(1)Bravo de Laguna J, Escánez J (1975) Informe sobre las posibilidades pesqueras de elasmobranquios en el archipiélago Canario. Publ Junt Est Tec Pesca (11):169-192