Burgerwetenschap: Duiken

Waarnemingen door duikers

Burgerwetenschap: Waarnemingen door duikers

Long-term sightings of elasmobranchs by recreational divers in the island of Gran Canaria (Central-East Atlantic) Het duikcentrum  Davy Jones Diving registreerde gegevens gedurende een periode van 6 jaar. De resultaten geven een belangrijk inzicht in de seizoensgebondenheid van de 9 soorten kraakbeenvissen, of elasmobranchen, die in de zone werden geobserveerd. Bekijk de poster die werd voorgesteld tijdens het wetenschappelijk congres IV Congreso de Ciencias del Mar.

Sterke seizoensgebondenheid voor de zee-engel

De registraties van de zee-engel of speelman (Squatina squatina) tonen een sterke seizoensgebondenheid aan gedurende de 6 jaar durende waarnemingen. Tijdens de periodes met warme watertemperaturen, boven 22˚C, was er een minimale gemiddelde kans op waarneming met slechts één observatie per 50 duiken (2%). Tijdens de periodes met koudere en gematigde watertemperaturen daarentegen, tussen 18˚ en 21˚C, was er een maximale gemiddelde kans op waarneming tot één observatie per 3.6 duiken (27.5%).

Burgerwetenschap ElasmoCan: Waarnemingen van de zee-engel Squatina squatina door duikers in El Cabrón (Gran Canaria).

De zee-engel is de meest waargenomen elasmobranchensoort

Gedurende het ganse jaar was het mogelijk om één van de in totaal 9 soorten van roggen en haaien (kraakbeenvissen) waar te nemen in de zone van “El Cabrón” (Gran Canaria). De zee-engel Squatina squatina was de enige haaiensoort en de meest waargenomen soort met 43.5% van de totale waarnemingen. De pijlstaartrog Dasyatis pastinaca was de tweede meest waargenomen soort met 22.5% van de totale waarnemingen, gevolgd door de ronde waaierstaartpijlstaartrog Taeniurops grabata, 15.6%, de adelaarsrog Myliobatis aquila, 8.6%, de gemarmerde sidderrog Torpedo marmorata, 6.3%, de doornvlinderrog Gymnura altavela, 2.3%, de vleermuisadelaarsrog Aetomylaeus bovinus, 0.7%, de gestekelde pijlstaartsrog Dasyatis centroura, 0.3%, en de duivelsrog Mobula sp., 0.1%, die zeer zelden werd geobserveerd.


Burgerwetenschap ElasmoCan: Waarneming van de elasmobranchen of kraakbeenvissen door duikers in El Cabrón (Gran Canaria).

Meer informatie over burgerwetenschap

Lees meer over eerdere studies met duikers in de Canarische eilanden en hoe duikcentra kunnen bijdragen tot onderzoeken in de sectie Onderzoekslijnen.


(*) Naamsoorten volgens Weigmann S (2016) Annotated checklist of the living sharks, batoids and chimaeras (Chondrichthyes) of the world, with a focus on biogeographical diversity. J Fish Biol 88: 837-1037. doi: 10.1111/jfb.12874