Zijn engelhaaien slapend?

Educatie, Bewustmaking en Sensibilisering

Zijn engelhaaien slapend?

Ontdek in dit filmpje of de engelhaaien echt wel slapen wanneer ze op de bodem liggen of bedolven zijn onder het zand.

Sedentaire gewoontes

Deze educatieve video verklaart een aspect van de sedentaire strategieën van de zee-engel of engelhaai (Squatina squatina). Het wordt vaak gedacht dat de engelhaaien slapend zijn wanneer ze op de bodem rusten of bedolven zijn onder het zand. Het zijn echter hinderlaag roofdieren, die “zitten en wachten” tot hun prooi genoeg nadert, om deze vervolgens te vangen met een verrassingsaanval. Deze strategie betekent ook dat ze zorgvuldig hun locatie selecteren om te “rusten” in functie van het maximaliseren van de prooivangst.

Verrassingsaanval

De snelheid en flexibiliteit waarmee de engelhaaien hun prooi aanvallen is zeer verrassend voor een soort die regelmatig “slapend” wordt genoemd. Volwassen engelhaaien zijn in staat om hun kop in een hoek van ongeveer 90˚ op te richten en een prooi, 40 centimeter boven te rustplaats, te vangen in minder dan 0.1 seconde. Deze snelheid en flexibiliteit zijn kenmerkend voor vele soorten haaien en roggen. Echter, deze worden slechts zelden waargenomen.

Goede praktijken

Uit bovenstaande ecologische informatie kun je afleiden dat, eens een engelhaai een lokatie gekozen heeft, deze bij voorkeur ter plaatse blijft. Ze willen geen onnodige energie verspillen om weg te zwemmen van duikers.