Nieuwe parasietsoort gerapporteerd in de Canarische Eilanden

Share Button

In de Canarische Eilanden werd een nieuwe parasietsoort gerapporteerd. Het betreft de bloedzuiger Branchellion torpedinis die werd geobserveerd langs de kust van Agaeta, Galdar en Aguimes terwijl hij zich aan het voeden as met het bloed van de zee-engel en de gemarmerde sidderrog Torpedo marmorata. Dit is tevens de eerste waarneming van een parasiet voor deze sidderrog.

Predatoren van de engelhaai: bloedzuiger Branchellion torpedinis parasiterend op de Zee-engel Squatina squatina en de gemarmerde sidderrog Torpedo marmorata - ElasmoCan

De bloedzuiger werd reeds waargenomen in de Caribische Zee, de Middellandse Zee en langs de noord atlantische kusten. In deze regio’s is bekend dat deze aanzienlijke schade kan veroorzaken bij zijn gastheer, tot zelfs zijn dood. De parasiet werd voor de eerste keer waargenomen in de Canarische Eilanden door onderzoekers van ElasmoCan tijdens monitoring van haaien en roggen. Deze onderzoeken zijn belangrijk om de activiteiten te kennen die worden ontwikkeld door de elasmobranchen in de Archipel voor hun overleving. Tezelfdertijd laten ze toe om mogelijke bedreigingen te detecteren, die samen een instrument zijn om hun behoud te garanderen.

De volledige bijdrage, die mogelijk was dankzij de steun van Shark Foundation en Loro Parque Fundación, is beschikbaar in Springer via DOI 10.1007/s12526-016-0535-9 “The marine leech Branchellion torpedinis parasitic on the angelshark Squatina squatina and the marbled electric ray Torpedo marmorata”.

 

Lees meer

 

 

Ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Natuur van de Canarische OverheidMinisterie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Natuur (MAPAMA) Met toelating van het Ministerie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Natuur (MAPAMA), en met kennis van de Canarische Overheid.

 

Share Button