Kennisgeving van het akoestisch telemetrienetwerk voor de engelhaai aan gebruikers van de SBZ Costa de Sardina del Norte

Share Button

ANGELSHARK TELEMETRY: Een onderzoeksproject van ElasmoCan die het gedrag van de engelhaaien bestudeert in de Canarische Eilanden door middel van een akoestisch telemetrienetwerk.

De onderzoekers van ElasmoCan geven informatie over hun project “Monitoringsnetwerk voor de zee-engel Squatina Squatina in de SBZ Costa de Sardina del Norte: creëren van kennis voor zijn behoud” aan gebruikers van deze Speciale Beschermingszone. Een studie met de steun van het Ministerie voor de Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging via de Stichting Biodiversiteit en Loro Parque Fundación.

 

In verschillende gesprekken met scholieren, duikcentra, zwemmers, bootschippers en vissers, werd de aanwezigheid van de engelhaai benadrukt, en het behoud van deze haaien. Er werd dieper ingegaan op de behoefte om nieuwe kennis te hebben over het gedrag van de soort in een uitgestrekt gebied. Deze werd verkregen door middel van een reeks akoestische receptoren (hydrofoons) die de geluidssignalen van kleine transmitters registreren die de haaien meedragen. Een methode die een continue opvolging van individuen toelaat om aldus het belang van de SBZ in het dagelijks bestaan van de engelhaaien te bepalen.

De interesse van de verschillende gebruikers was bemoedigend om verder te werken in deze onderzoekslijn.

 

 

Met de steun van:

Stichting Biodiversiteit van het Ministerie voor de Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging

 

Met dank aan:

Ministerie voor de Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging (MITERD), Spaans comité van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (CeUICN) en Directoraat-generaal voor natuurbescherming van de Canarische Eilanden

 

Lees verder

 

Share Button