Abnormaliteit in de doornvlinderrog

Share Button

Wetenschappers van ElasmoCan hebben de eerste waarneming gedocumenteerd van een abnormaliteit in de doornvlinderrog Gymnura altavela. Dit is tevens de eerste maal dat een afwijking van een haaien -of roggensoort wordt gerapporteerd in de Canarische Eilanden en van observaties in zijn natuurlijke omgeving.

Morfologische abnormaliteit aan de kop van een doornvlinderrog in de Canarische Eilanden; bron: Narváez K, Osaer F 2016 Morphological and functional abnormality in the spiny butterfly ray Gymnura altavela. Mar Biodivers Rec 9:95.

De onderzoekers hebben een doornvlinderrog met een onvolledig ontwikkelde kop opgemerkt gedurende twee opeenvolgende jaren in de haven van Sardina (Galdar, Gran Canaria). Deze misvorming werd veroorzaakt door het niet fusioneren van de rechter borstvin aan de schedel, waardoor een opening in de schijf ontstaat die normaal gesloten is.

 

Video van een zee-engel (Squatina squatina) die een doornvlinderrog opschrikt in de haven van Sardina del Norte; bron: Narváez K, Osaer F 2016 Morphological and functional abnormality in the spiny butterfly ray Gymnura altavela. Mar Biodivers Rec 9:95.

Je kan een video van de doornvlinderrog met de functionele afwijking bekijken die met een zee-engel Squatina squatina in contact komt; bron Narváez K, Osaer F (2016) Morphological and functional abnormality in the spiny butterfly ray Gymnura altavela. Mar Biodivers Rec 9:95.

 

 

Lees verder

Share Button