Beschrijving van het mitochondriaal genoom van Squatina squatina

Share Button

Genetisch onderzoek: zee-engel genoom

Genetisch onderzoek voor behoud van de zee-engel – ElasmoCanWetenschappers van het Save Our Seas Shark Research Center hebben in samenwerking met ElasmoCan voor de eerste maal de sequentie van het volledige mitochondriaal genoom (de complete genetische samenstelling) van een engelhaai Squatina squatina bekomen. Deze studie is een grote doorbraak en sleutelbron voor toekomstig genetisch onderzoek die de opvolging van de evolutie van de soort mogelijk zullen maken.

Het onderzochte individu is afkomstig van de noordoostkust van Gran Canaria en werd aangekocht bij professionele vissers, toen de soort nog gecommercialiseerd was in de Canarische Eilanden. Dit monster maakt deel uit van de collectie weefsels die sedert 10 jaar werden verzameld door ElasmoCan om een monitoring van de zee-engels in de Canarische Eilanden mogelijk te maken.

 

Belangrijke gevolgen

Niettegenstaande de stijgende ongerustheid over het behoud van de engelhaaien in de Canarische Eilanden en in Europa, is dit de eerste genetische evaluatie om te helpen in het beheer en de overleving van de soort. Het genoom is één van de resultaten van het pionierswerk dat jaren geleden werd gestart en is een geweldige bijdrage die ons een basis biedt voor toekomstig onderzoek. In combinatie met de genomen van 3 Aziatische engelhaaien geeft het ons een breder begrip over deze bijzondere soort die onderbestudeerd en weinig begrepen is.

 

Toekomstige onderzoeken

Volgende stappen in de genetische exploratie van de zee-engel Squatina squatina omvatten de ontwikkeling van moleculaire merkers voor de analyse van de genetische populatiedynamiek en -diversiteit. Tevens worden er studies voorbereid die monsters van andere eilanden uit de Archipel en regio’s erbuiten bevatten om een betrouwbare basis te bekomen voor de genetische monitoring van de zee-engel.

 

The complete mitochondrial genome of the Critically Endangered Angelshark, Squatina squatina_DOI 10.1080/23802359.2017.1310609 - ElasmoCanHet volledige wetenschappelijke artikel is beschikbaar in Mitochondrial DNA Part B: “The complete mitochondrial genome of the Critically Endangered Angelshark Squatina squatina

 

Lees verder

 

Dit onderzoek was mogelijk dankzij de steun van Shark Foundation, Save Our Seas Foundation, Guy Harvey Research Institute en ElasmoCan.

 

 

Ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Natuur van de Canarische OverheidMinisterie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Natuur (MAPAMA) Met toelating van het Ministerie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Natuur (MAPAMA), en met kennis van de Canarische Overheid.

 

Share Button