Genetische populatiedynamiek
De zee-engel of engelhaai (Squatina squatina)
Genetische populatiedynamiek van de zee-engel
ElasmoCan werkt samen met één van de leidende onderzoekslaboratoria in genetische studies van haaien en roggen om de populatiegenetische dynamiek van de zee-engel of engelhaai (Squatina squatina) te onderzoeken. In 2009 werden meer dan 600 weefselmonsters overhandigd aan het lab van Prof. Dr. Mahmood Shivji van de Nova Southeastern University (Florida, USA).
De analyse van de monsters wordt uitgevoerd door Cristín Keelin Fitzpatrick onder leiding van Prof. Dr. Mahmood Shivji. Dit onderzoek zal inzicht geven in de actuele genetische status van deze haaiensoort en een basis vormen voor opvolging in de toekomst, zowel in de Canarische Eilanden als in andere verspreidingsgebieden. Volgende aspecten worden opgevolgd in de actuele fase:
- Complete mitochondriaal genoom
- Populatie structuur
- Analyse van het paringsysteem
- Evaluatie van de diversiteit
Tot op heden werd het complete mitochondriaal genoom van de soort voor de eerste maal beschreven. Deze informatie is een belangrijke doorbraak voor het ontwikkelen van moleculaire merkers voor de analyse van de genetische populatiedynamiek en diversiteit
In 2016 en 2017 werden resultaten van de studie voorgesteld tijdens de internationale bijeenkomsten van de Amerikaanse Elasmobranchen Vereniging, Europese Elasmobranchen Vereniging en V Encuentro Colombiano sobre Condrictios. Lees de presentatie hier.
De resultaten van het mitochondriaal DNA onderzoek van 300 van de in totaal 509 individuen afkomstig uit Gran Canaria, Lanzarote and Tenerife duiden een zeer lage diversiteit aan. Dit kan een zeer verontrustend nieuws zijn voor de populaties in de Canarische Eilanden, echter dit vereist bevestiging dmv andere technieken. Analyse van het restant van de stalen, waarin andere eilanden en regio’s worden opgenomen, zijn nodig om de populatiedynamiek van de zee-engels te begrijpen en via deze weg te kunnen helpen in hun behoud.
Deze studie is belangrijk voor de kennis van de levensgeschiedenis van deze bedreigde soort. Samen met andere onderzoeken uitgevoerd door ElasmoCan over diverse biologische en ecologische aspecten van de zee-engel, helpen ze om effectieve maatregelen te definiëren voor het behoud ervan.
Lees meer algemene informatie over onze onderzoeken in de sectie Onderzoekslijnen.
Publicaties met collegiale toetsing
Het volledige wetenschappeljke artikel is beschikbaar in Mitochondrial DNA Part B via DOI 10.1007/s12526-016-0444-y “The complete mitochondrial genome of the Critically Endangered Angelshark, Squatina squatina ”
Dit onderzoek was mogelijk dankzij de steun van Shark Foundation, Save Our Seas Foundation, Guy Harvey Research Institute en ElasmoCan.
Met toelating van het Ministerie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Natuur (MAPAMA), en met kennis van de Canarische Overheid.